Covid-19 – Veel gestelde vragen

Covid-19 – Veel gestelde vragen

Covid-19 Nieuws – Update 30/06/21 

Zoals aangekondigd door de Nederlandse overheid wordt, in het kader van versoepelingen, vanaf 15 mei weer per land cq. bestemming het geldende reisadvies bepaald. Dit houdt in dat het reisadvies van diverse bestemmingen inmiddels is aangepast van rood of oranje naar geel of groen. Op bestemmingen met een geel of groen reisadvies zal WYT Incentive travel + events, vanaf het moment dat het reisadvies in positieve zin is aangepast, weer groepsreizen aanbieden en reeds geboekte groepsreizen gaan uitvoeren. In de FAQ’s verderop op deze pagina vindt u meer informatie en bij vragen staan wij u graag te woord op telefoonnummer 013 8000223.

Regelgeving Reizen m.b.t. vaccinaties en testen binnen de EU
De EU-lidstaten zijn het op 11/06/01 eens geworden over de versoepelingen van de reisbeperkingen komende zomer. De 27 lidstaten hebben het voorstel van de Europese Commissie goedgekeurd, waarin onder andere onderstaande is vastgelegd:

 • Personen die minstens twee weken volledig gevaccineerd zijn (afhankelijk van het vaccin, dus 1 of 2 vaccinaties hebben gehad), moeten vrij kunnen reizen binnen de EU.
 • Volledig gevaccineerde personen hoeven zich vanaf 1 juli as. niet meer te laten testen op het coronavirus of in quarantaine te gaan.
 • Reizigers vanaf 12 jaar die niet volledig zijn ingeënt, zullen wel getest moeten worden. Dat hoeft alleen niet als er wordt gereisd tussen twee zogenoemde ‘groene landen’, oftewel landen het coronavirus onder controle is. De actuele lijst met ‘groene landen’ kunt u vinden op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.
 • Voor reizigers naar groene landen mogen geen beperkingen gelden; voor oranje – mogelijk een test; voor rood – mogelijk een quarantaine; en niet-essentiële reizen worden ontraden met donkerrood. Deze regel zal ook van toepassing zijn op niet-EU-leden van de open-grenszone van Schengen – IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland, maar niet op voormalig EU-lid Groot-Brittannië.
 • Er komt per 1/7 centraal vanuit de EU een eenduidig ‘Digitaal Corona Certificaat’ (QR-code), waarin vaccinaties en testbewijzen worden vastgelegd en waarmee mensen kunnen reizen binnen de EU, Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. Het DCC kan op dit moment niet worden gebruikt voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk. De EU en het VK zijn daarover nog in gesprek. (De Nederlandse overheid faciliteert dit in de CoronaCheck-app).

 

FAQ’s Covid-19 – Wat betekent alles in de praktijk?

Wat is het actuele reisadvies van mijn bestemming?
De Nederlandse overheid houdt op de website www.nederlandwereldwijd.nl alle actuele reisadviezen en protocollen per land cq. bestemming bij. Hier kunt u vinden welke bestemmingen inmiddels weer een positieve (geel of groen) reisadvies hebben. Houdt u er rekening mee dat dit advies ieder moment weer kan veranderen.

Welke richtlijnen en protocollen gelden er op mijn bestemming?
Voor meer actuele detailinformatie m.b.t. de geldende richtlijnen en protocollen op specifieke bestemmingen heeft de ANWB een handige ‘Vakantie Reiswijzer’ opgesteld. Houdt u er rekening mee dat deze richtlijnen ieder moment weer kunnen veranderen.

Wat zijn de toegangseisen in Europa voor reizigers uit Nederland?
De meeste Europese landen stellen onderstaande eisen om in te reizen:

 • Een bewijs van volledige vaccinatie – OF
 • Een negatief testresultaat, dit kan afhankelijk van de bestemming een antigeen-test (niet ouder dan 48 uur) of een PCR-test (niet ouder dan 72 uur) zijn.
 • Voor bepaalde landen cq. bestemmingen is het, naast een van bovenstaande bewijzen, nog verplicht om vooraf een (online) registratieformulier in te vullen.
 • NB. Bovenstaande zaken zijn o.b.v. reisadvies kleurcodes aan verandering onderhevig. In de reispapieren zullen we de toelatingseisen die op dat moment (nog) van toepassing zijn vermelden.
 • Om bovenstaande bewijs te genereren heeft men binnen de EU (en Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein) afgesproken gebruik te maken van een Digitaal Corona Certificaat (DCC) via de CoronaCheck-app.

Wanneer ben je volledig gevaccineerd?
Nederland beschouwt iemand als volledig gevaccineerd als hij of zij twee prikken met Pfizer, Moderna of AstraZeneca heeft gehad, of één prik van Janssen. Daarbij houdt Nederland geen wachttijd aan, voor diverse bestemmingen geldt echter dat men pas als volledig gevaccineerd wordt beschouwd 14 dagen na de laatste vaccinatie. Controleer dit zelf goed op www.nederlandwereldwijd.nl.

Wanneer kan ik een vaccinatiebewijs genereren?
Direct na de registratie van de tweede vaccinatie met Pfizer, Moderna of AstraZeneca of de prik met Janssen kunnen mensen hun vaccinatiebewijs (online) genereren. Mensen die al eerder corona hebben gehad worden na hun eerste prik ook beschouwd als volledig gevaccineerd en kunnen dus na de registratie van de eerste prik een vaccinatiebewijs genereren. Voor mensen die corona hebben gehad en niet bij de GGD zijn gevaccineerd maar bij een huisarts, ziekenhuis of instelling is dat mogelijk vanaf 1 juli.

Hoe werkt de Corona Check App en het Digitaal Corona Certificaat?
Vanaf 24 juni zijn uw vaccinatiebewijzen beschikbaar in de CoronaCheck-app. Vanaf 1 juli zal het vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app bovendien fungeren als Digitaal Corona Certificaat om mee te reizen binnen de EU, Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein (UK is uitgesloten). Op basis van een volledige vaccinatie of een negatieve testuitslag maakt de CoronaCheck-app een QR-code aan. Deze QR-code kan gescand worden met de app CoronaCheck Scanner. Als het coronatoegangsbewijs correct is, komt er een groen vinkje in beeld waarmee de toegang tot andere landen gegeven wordt. Vanaf 1 juli zullen mensen die in het afgelopen halfjaar corona hebben gehad ook een herstelbewijs kunnen genereren in de app. Dat gaat op basis van een positieve coronatest.

Om een vaccinatiebewijs te genereren, moeten u inloggen met uw DigiD in de CoronaCheck-app. De CoronaCheck-app maakt vervolgens een koppeling met het registratiesysteem van het RIVM, het CIMS. Daarin leggen GGD, huisartsen, ziekenhuizen en instellingen de gezette prikken vast. Bij het overgrote deel van de prikken is dat ook al gebeurd. De CoronaCheck-app koppelt daarnaast ook direct met het registratiesysteem van de GGD. Daardoor kan de CoronaCheck-app bij ruim 90% van de gezette vaccinaties ook automatisch een vaccinatiebewijs genereren. Mensen die hun vaccinatie nog niet terugvinden in de CoronaCheck-app kunnen het beste contact opnemen met de huisarts of instelling die hen heeft gevaccineerd. Vanaf 1 juli kunnen zij handmatig een vaccinatiebewijs genereren met behulp van een speciaal webportaal voor artsen.

De QR-code in de CoronaCheck-app kent een binnenlandse en een internationale variant. De binnenlandse code geeft bij het scannen niet weer of het groene vinkje tot stand is gekomen door vaccinatie of testen. De internationale variant laat wel meer gegevens zien. Dat is om tegemoet te kunnen komen aan de verscheidenheid aan inreis-regels die sommige Europese landen hanteren.

Vanaf 1 juli is de CoronaCheck-app in te zetten voor reizen binnen Europa. https://coronacheck.nl/nl/

Veel gestelde vragen en antwoorden over de coronacheck vindt u hier https://coronacheck.nl/nl/faq

Geldt het ‘Gele boekje’ boekje als Vaccinatiebewijs?
In veel landen wordt het Nederlandse gele vaccinatieboekje geaccepteerd als vaccinatiebewijs. Op www.nederlandwereldwijd.nl staat per land aangegeven, wanneer men dit boekje accepteert (rubriek Coronavirus – onder het landkaartje) .

Ik heb geen smartphone, kan ik het bewijs ook uitprinten?
Ook zonder smartphone kunt u een bewijs krijgen. Print uw bewijs uit via www.coronacheck.nl/print.

Ik ben niet gevaccineerd, maar er zijn toch gratis testen?
U kunt zich deze zomer, indien u reist tussen 1 juli en 31 augustus, gratis laten testen als u naar een land gaat dat een coronabewijs of een negatieve testuitslag eist. Bent u negatief getest? Dan kunt u de testuitslag downloaden of uitprinten via CoronaCheck.nl. Testen vóór 1 juli en na 31 augustus betaalt u zelf. Meer informatie over het coronabewijs en gratis testen voor reizigers volgt zo spoedig mogelijk via Rijksoverheid.nl.
Via de overheid website www.testenvoorjereis.nl vindt u meer informatie en veel gestelde vragen over het gratis testen. Vanaf 30 juni kunt u ook via deze website een testafspraak maken.

Waar moet ik de komende periode, qua Covid-maatregelen, nog meer rekening mee houden als ik op reis ga?
Langzaamaan gaat de wereld weer steeds verder open en worden richtlijnen en restricties door (lokale) overheden verder versoepeld. De exacte maatregelen verschillen per bestemming en wijzigen doorlopend, het is dan ook niet te voorspellen hoe de exacte richtlijnen op uw reisbestemming eruit zullen zien ten tijde van uw geboekte reis. Het ligt wel in de lijn van verwachtingen dat maatregelen als een vaccinatiebewijs en/of PCR-testen, afstandsregels en een mondkapjesplicht in bepaalde situaties, locaties en bestemmingen nog van toepassing zullen blijven in veel landen, hier dient u dus rekening mee te houden. Wij doen ons uiterste best om het reisprogramma uit te voeren zoals in de reisovereenkomst beschreven. Het kan echter gebeuren dat dit door de lokale richtlijnen niet exact mogelijk is en wij programma-onderdelen anders moeten indelen, verschuiven of wijzigen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er voor bepaalde bezienswaardigheden of restaurants nog restricties gelden voor het maximum aantal personen dat tegelijkertijd naar binnen mag. Wij streven er altijd naar het programma toch passend te maken binnen eventuele restricties of een alternatief te bieden. In het geval van (grote) wijzigingen nemen we uiteraard altijd contact met u op. De richtlijnen van de Nederlandse en lokale overheden zijn altijd leidend en we vragen dan ook uw begrip hiervoor.

Het reisadvies van het land waar ik heen ga staat op oranje. Wat nu?
Indien het officiële reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op 14 dagen voor aanvang is van uw reis nog steeds Oranje of Rood is, dan wordt de reis door Diogenes Reizen geannuleerd! Wij zullen dan vervolgens, indien u dit wenst, samen met u proberen de reis om te boeken naar een latere datum. Is dit geen optie, dan ontvangt u bij reizen met vertrek na 31/03/21 uw geld terug middels onze ‘Geld-terug-garantie’. Zo kunt u met een gerust hart uw reis (om)boeken.

Wat gebeurt er als ik op reis ben en het reisadvies van de bestemming wordt aangepast naar oranje of rood?
Hiervoor hebben wij de ‘repatriëringsgarantie’. Wij zorgen er altijd voor dat u weer veilig thuis komt. De veiligheid van onze reizigers is onze hoogste prioriteit. Als u een pakketreis per bus, trein of vliegtuig bij ons boekt, bent u dus automatisch gedekt door onze repatriëringsgarantie. Of het nu gaat om een pandemie, natuurramp of andere calamiteit, u bent er van verzekerd dat WYT Incentive travel + events u weer veilig naar huis brengt. Mocht het reisadvies tijdens uw reis van positief naar negatief wijzigen, dan zorgen wij (in overleg met u) voor een veilige terugreis. Hoe werkt het? We bespreken samen met u de aanpak op basis van de beschikbare informatie en de situatie op uw bestemming. Wanneer een onmiddellijke terugkeer de beste optie is, regelen we dat. Wij raden u tevens aan een Allrisk annuleringsverzekering en reisverzekering af te sluiten als u ook niet COVID-gerelateerde omstandigheden (voor vertrek en tijdens uw reis), gedekt wilt hebben. Zo kunt u volledig zorgeloos op reis.

Wat zijn de maatregelen van het vervoer?
Omdat zowel bij het reizen per vliegtuig, per bus en per trein het niet altijd mogelijk is de 1,5 meter afstand te handhaven zijn door er door de vervoerders aanvullende maatregelen getroffen. Deze maatregelen zijn gestoeld op de gezondheidsrichtlijnen die, vandaag de dag, al bijna normaal zijn zoals o.a. het gebruik van mondkapjes, hygiëne-maatregelen, afstand houden waar het kan en verder goede afspraken met elkaar maken. Hieronder vindt u de belangrijkste zaken voor u als vakantieganger op een rij.

 Reizen per vliegtuig

 • Er geldt een mondkapjesplicht op de luchthaven en in het vliegtuig
 • Ga niet naar de luchthaven wanneer u COVID-19 klachten cq. ziektesymptomen heeft.
 • Een vaccinatiebewijs of bewijs van een negatieve Coronatest (met voorwaarden m.b.t. tot het type en de datum van afname) kan een vereiste zijn van uw eventuele bestemming
 • Een sneltest op de luchthaven kan verplicht zijn op zowel de heen- als terugreis
 • Een vooraf ingevulde en ondertekende gezondheidsverklaring is veelal verplicht (per land gelden andere verklaringen, die veelal online ingevuld dienen te worden).
 • Op luchthaven(s) kunnen er (eventueel steeksproefsgewijs) gezondheidschecks plaatsvinden
 • Luchtkwaliteit: de lucht aan boord wordt continu ververst. De moderne HEPA-luchtfilters aan boord van vliegtuigen maken de lucht vrij van ziekteverwekkers. De combinatie van goede ventilatie, luchtfilters en de droge lucht beperkt het risico op verspreiding van het virus. Passagiers kunnen er zeker van zijn dat gefilterde lucht in vliegtuigen veiliger en schoner is dan de lucht die we op de grond inademen.
 • Er wordt extra aandacht besteed aan de hygiëne in de vliegtuigen. Na iedere vlucht worden de vliegtuigen extra grondig schoon gemaakt en er worden extra hygiënemaatregelen genomen aan boord.
 • Per luchtvaartmaatschappij en/of luchthaven kunnen richtlijnen en protocollen verschillen. Eventuele bijzonderheden zullen we in uw reisbescheiden vermelden.