WYT Incentivereizen biedt ‘once in al lifetime experience’

Uit je comfort zone, naar je kracht


Artikel TRICOLORES Zakelijk, jaargang 34, maart 2017
Tekst: Isabel Timmers
Fotografie: Toine Damen

Tricolores
Elkaar vertrouwen. De sterke punten van de ander verder versterken. Minder sterke kanten samen opvangen. En elkaar blindelings weten te vinden op het veld. Die verbinding is niet alleen nodig als je op topniveau voetbalt, maar ook als je op het hoogste niveau in jouw bedrijfstak wilt opereren. Een incentivereis heeft dan hetzelfde effect als een trainingskamp: het verbroedert en verbetert de prestaties. Jeroen van de Kerkhof van het Tilburgse incentivebureau WYT laat zien hoe een gezamenlijke reis individuele talenten en de kracht van het team versterkt.

“Een goed team is letterlijk en figuurlijk op elkaar ingespeeld. Samen strijden voor de winst, maar elkaar soms ook de huid volschelden. En samen uitbundig de overwinning vieren. Echte winst zit niet in de knikkers, maar in het spel. In het plezier van een mooie pot voetbal. En in de onderlinge verbinding. Waar vindt die verbinding plaats? Niet alleen op het veld, maar vooral ook daarbuiten, tijdens de training, in de kleedkamer en als je samen onderweg bent. Dat geldt net zo goed voor het bedrijfsleven”, zegt Jeroen van de Kerkhof, eigenaar en drijvende kracht achter incentivebureau WYT.

Talent benutten door ruimte geven
“Om succesvol te zijn, heb je niet alleen competenties nodig, maar vooral ook talent en passie. Als je je talent echt benut en je werk met passie doet, presteer je optimaal. In een tijd waarin de klant een perfect product of vlekkeloze dienst verwacht, is de mens de kritische succesfactor. Meer dan ooit is het belangrijk om goede mensen te behouden, hen te boeien en te (ver)binden in het team. Juist in tijden van groei en verandering. En hoe krachtiger die mens, hoe groter het succes. Daarvoor heb je ruimte nodig. Tijdens een incentivereis krijgen deelnemers in alle opzichten ruimte”, vertelt Van de Kerkhof enthousiast.

Grenzen verleggen
WYT staat voor Walk Tour Talk. Doe wat je zegt. Dat is precies wat WYT doet. En meer, zoals verschillende (hoofd)sponsors van Willem II al aan den lijve hebben mogen ervaren. “We bieden vernieuwende reizen en programma’s aan. Ons doel is onze klanten een ‘once in al lifetime experience’ te bieden. Vaak horen we terug dat het zelfs ‘life changing’ is geweest. We dagen deelnemers tijdens onze reizen uit hun grenzen te verleggen, fysiek en mentaal. Daardoor ervaar je dat je samen echt meer kunt dan je denkt.”

‘Een incentivereis moet meer opleveren dan het kost.’


Deskundige begeleiding
De deelnemers boren tijdens de reis nieuwe inzichten aan. “Die worden ook echt verankerd. Zoals je in het veld lijnrechters, coaches en scheidsrechters hebt, zo zorgen op onze reizen deskundige trainers, coaches en consultants voor inspirerende begeleiding. Voor vertrouwen is tenslotte ook een gevoel van basisveiligheid nodig. En naast al die geplande ontberingen en uitdagende activiteiten leggen we de deelnemers ook in de watten met heerlijk eten en bijzondere accommodaties.”

Gedeelde beleving
Het uitdagen en verleggen van grenzen heeft alles te maken met intrinsieke motivatie in het dagelijks werk. Op het veld dus. Van de Kerkhof: “De beste teams en de beste bedrijven onderscheiden zich doordat de mensen werken vanuit een persoonlijke drive en bevlogenheid. Wie tot het uiterste gaat, mag daar ook voor beloond worden. Een incentivereis is een beloning en uitdaging in een. Samen de kou van Lapland trotseren, genieten van de ruige natuur en het Noorderlicht. Slapen onder de sterrenhemel in de woestijn. De gedeelde beleving van een jeeptocht door eindeloze zand- of ijsvlaktes, verstevigt de band. Daar wordt maanden later nog over nagepraat. Wat je over het algemeen niet kunt zeggen van een nieuwe leaseauto of eindejaarsbonus.”

Nieuw uitzicht, nieuw inzicht
Van de Kerkhof benadrukt: “Waar tien jaar geleden de incentivebomen tot in de hemel reikten en vaak alleen draaiden om luxe en feestvieren, daar werd tijdens de economische crisis niet alleen fors bezuinigd op snoepreisjes voor het personeel, ze waren ook ‘not done’. Wij hebben altijd al een andere koers gevaren. Een incentivereis moet meer opleveren dan het kost. De kracht van de natuur, kennismaken met een andere cultuur, een nieuw uitzicht – ze leiden tot nieuwe inzichten. En tot meer waardering van elkaars talenten. Om het nog maar niet te hebben over de open communicatie, de synergie, het geringe verloop, lagere verzuim en hogere bedrijfsresultaat. Dat is overigens niet iets wat wij beweren, maar wat we terugkrijgen van onze klanten.”

‘De gedeelde beleving van een jeeptocht door eindeloze zand- of ijsvlaktes, verstevigt de band.’


Ook op de Wadden
Dat hoeft trouwens echt niet altijd op een exotische bestemming, maar kan ook heel goed op bijvoorbeeld een Waddeneiland. “De bestemming is geen enkel opzicht het doel. Zolang je maar naar buiten gaat en een omgeving opzoekt die je in staat stelt je kracht en je eigen kernkwaliteiten te ervaren. Dat lukt nu eenmaal beter boven op een berg in een inspirerende natuurlijke omgeving, dan bij het koffieapparaat. Wanneer je mensen uit hun comfort zone, hun vertrouwde dagelijkse gang van zaken haalt, zijn ze veel sneller en makkelijker in staat om echt bij hun kern uit te komen. Bij hun kracht dus. Bij WYT_ ontwikkelen we een concept passend bij het budget en bij de mensen om wie het gaat. Zodat ze beter werken door meer bevlogenheid.”

Ook met je hele afdeling op incentivereis?
Wil je meer weten betreffende de mogelijkheden voor een (team) incentivereis, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.
Bel met WYT_: +31 (0)13 8000 223
Mail met WYT_: explore@wyt.nl

Werkkostenregeling
Door elementen op te nemen op het gebied van persoonlijk leiderschap, kennis en vaardigheden, privé- en werkbalans of andere educatieve elementen, valt een groot deel van de kosten van een incentivereis buiten de werkkostenregeling. Een incentivereis, teambuilding event of leiderschapsreis als investering in Human Capital.